Trump tillåts att prata fritt för tillfället


USA:s expresident Donald Trump. Arkivbild.


USA:s expresident Donald Trump befrias från den domstolsorder som stipulerar att han inte får uttala sig om den pågående bedrägeriprocessen mot honom och hans familjeföretag i New York.

Trump belades med munkavle i oktober av domaren Arthur Engoron efter att den tidigare presidenten publicerat nedsättande inlägg på sociala medier om Engorons främsta jurist, Allison Greenfield. Trump har därefter brutit mot ordern och dömts att att böta sammanlagt 15 000 dollar.

Men på torsdagen hävdes domstolsordern med hänvisning till yttrandefrihetsskäl. Beskedet är dock tillfälligt, eftersom frågan också bereds på en annan juridisk nivå.

Delstaten New York har stämt Donald Trump, hans två äldsta söner samt Trump Organization för att de lurat sig till bättre villkor från banker och försäkringsbolag genom att överdriva företagets värderingar.

Trump och sönerna har redan bedömts skyldiga till att ha blåst upp värdet på familjeföretagets tillgångar och fastigheter, vilket lett till bland annat förmånliga avtal och lägre räntor.

Nu ska det avgöras hur stor bötessumman blir, om vissa fastigheter måste ges upp samt om personer ur familjen Trump beläggs med någon form av näringsförbud i New York.