”Varning för Putins nästa mål: Ett nytt utbrott”Ukrainas president varnar för Putins ”långa plan”

Under ett möte med reportrar på torsdagen hävdade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Ryssland planerar att skapa en ny kris i Europa för att distrahera världen från det pågående kriget i Ukraina. Han varnar för att Ryssland kan ha del i konflikten mellan Israel och Hamas och uppmanar världen att hålla koll på Putins nästa drag.

Zelenskyj pekar på att en potentiell måltavla för Ryssland kan vara Balkan, där spänningarna mellan Serbien och Kosovo har ökat på senare tid. Han menar att ett av Putins mål är att sprida ut internationellt ekonomiskt och militärt bistånd på fler länder för att skapa utmaningar och distraktioner.

I USA har den stora militära hjälpen till Ukraina skapat splittring i kongressen, där Demokraterna vill fortsätta stödja Ukraina samtidigt som man ger bistånd till Israel. Republikanerna å andra sidan anser att USA redan bidragit tillräckligt till Ukraina och tackar för stödet till Israel efter attacken.