”Vi måste agera – vill återta det som blev taget ifrån oss”


Claes Drugé kommer från Botkyrka i Stockholm. Han har rest och följt Sverige på mästerskap och landskamper sedan EM i Ukraina 2012.

– Det är min guldkant i tillvaron att några gånger om året få åka iväg, se olika resmål, se fotboll, träffa dem man bara träffar under dessa tillfällen, säger han.

Den 16 oktober, när hundratals blågula supportrar samlades i Belgien blev den svenska landslagströjan en måltavla. Abdesalem Lassuoued – som identifierade sig som anhängare till IS – sköt två svenskar till döds och en tredje blev allvarligt skadad.

– Han angriper någonting som är allt annat än hat, för mig är fotboll kärlek. Allt är bara så underbart och kärleksfullt och så kommer en hemsk handling in i det här.

”Hatet får inte vinna”

Sverige ska nu spela sin första landskamp sedan terrordådet i Bryssel. Azerbajdzjan väntar på bortaplan – och trots avsaknaden av sportslig betydelse, trots avståndet och trots terrordådet så ska cirka 50 blågula supportrar stå på läktarna i kväll på Tofiq Bahramov-stadion.

– Hatet får inte vinna. Jag måste träffa mina kompisar som brukar åka. Jag har hela tiden känt att jag måste göra det – det är så starkt, jag vill inte förlora det här, jag vill ta tillbaka det lite från det som togs ifrån oss och lite för dem som togs ifrån oss.

– Jag tycker det är härligt att de som har möjlighet att komma hit, kan göra det. Kan det stötta laget så kan det ge något slags lindring för det som hände i Bryssel. Vi är här för lagets skull, säger supportern David Forsberg.

KLIPP: Hör David Forsberg om bortamatchen i Baku

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hör supportern David Forsberg om tankarna inför Azerbajdzjan-matchen. Foto: SVT