Forskare upptäcker ett svart hål i rymdenEn unik upptäckt har gjorts i rymden av ett flimrande svart hål som strålar i olika våglängder, inklusive optiskt ljus, radiovågor och röntgenstrålar. Objektet, AT2022tsd, upptäcktes av Zwicky Transient Facility i Kalifornien och ligger 4,4 miljarder ljusår från jorden. Forskare, inklusive professor Anna Ho från Cornell university och Jesper Sollerman från Stockholms universitet, har studerat objektet som upptäcktes av en slump i september förra året. Det antas vara ett litet svart hål som sporadiskt matas med gas. Studien har publicerats i Nature och forskarna har använt bland annat det nordiska teleskopet NOT på La Palma för att studera fenomenet. Denna unika observation av ett flimrande svart hål har aldrig tidigare observerats och ger ny insikt i rymdens mysterier.