L-märkningen kräver undantag i informationspliktenLiberalerna säger nej till informationsplikt, om inte skola, vård och delar av socialtjänsten undantas. Partiet har beslutat detta på sitt landsmöte. Regeringen utreder plikt för kommuner och myndigheter att slå larm om man kommer i kontakt med personer som vistas olagligt i Sverige. Tanken på en sådan informationsplikt upprör många i Liberalerna.

På fredagskvällen beslutade partiets landsmöte att de som arbetar i skolan, vården och delar av socialtjänsten ska undantas från en sådan informationsplikt. Även biblioteken ska undantas, enligt L. Landsmötet beslutade också att det inte bör införas några påföljder för anställda som inte slår larm till polis eller Migrationsverket om de varit i kontakt med personer som befinner sig illegalt i landet. Motståndet mot förslaget är stort hos kommuner och myndigheter, enligt Birgitta Rydell, ombud från Stockholms län.

Riksdagsledamoten Anna Starbrink (L) pekade på att det är Liberalerna som kämpat för att människor som befinner sig illegalt i landet ska ha rätt till vård, vilket informationsplikten skulle motverka. Inför landsmötet hade två motioner lagts fram med krav på undantag i en kommande informationsplikt. Partistyrelsen hade redan gått dem till mötes i stort, vilket ledde till ett brett samförstånd om partiets linje.

Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, anser att informationsplikten är den mest problematiska punkt som L gått med på i Tidöavtalet. Partistyrelsen räknar dock med att utredningen kommer att föreslå en informationsplikt med de undantag som L vill ha.