Moldaviens ”första hund” blir Österrikes ”presidentspets”


Den österrikiske ledaren skadades lindrigt. Arkivbild utan koppling till händelsen.
Den österrikiske ledaren skadades lindrigt. Arkivbild utan koppling till händelsen.

Det är inte bara i USA som presidenten haft problem med en hund som bits. Hunden Codrut, hemmahörande hos Moldaviens president, får nu sin dos av strålkastarljuset efter att ha nafsat på Österrikes ledare under ett besök av denne i veckan.

Codrut, som adopterades av Moldaviens president Maia Sandu för några månader sedan, högg till mot Österrikes president Alexander Van der Bellen när han försökte klappa hunden.

Den österrikiske ledaren skadades lindrigt, och han avfärdade det hela som inte ”hälften så illa” som det verkar i videomaterial.

Van der Bellen säger i ett videoklipp på sociala medier att han kan förstå att hunden var uppe i varv då den ”var nervös på grund av alla människor runt omkring”.

Codrut har inte fått något officiellt tillrättavisande, och fick till och med en hundleksak i avskedsgåva av Van der Bellen.

I oktober meddelades att USA:s presidentpar Jill och Joe Bidens schäferhund Commander skickas bort från Vita huset efter ett antal bit-händelser som berört anställda och Secret Service-personal.