Netanyahu: Gisslan tog på sjukhuset


Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade i en intervju med CBS News att det fanns starka indikationer på att Hamas gömde gisslan i al-Shifa-sjukhuset i Gaza. Arkivbild.


Det fanns ”starka indikationer” på att gisslan befann sig på al-Shifa-sjukhuset i Gaza men de var inte längre kvar när den israeliska militären stormade. Det säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i en intervju med CBS.

Natten mot onsdagen inledde den israeliska militären en räd mot al-Shifa-sjukhuset i Gaza. Både Israel och USA har påstått att terrorstämplade Hamas har en kommandocentral under sjukhuset och att de också använt den som vapenlager.

I en intervju med CBS News på torsdagen sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att sjukhuset också använts för att gömma de personer som togs som gisslan av Hamas under terrorattacken mot Israel den 7 oktober.

Enligt Netanyahu var det ett av skälen till att Israels armé tog sig in på sjukhuset.

– Vi hade starka indikationer på att de hölls i Shifa-sjukhuset vilket var ett av skälen till att vi gick in i sjukhuset, säger premiärministern i intervjun och fortsätter.

– Men om de varit där så var de flyttade.

Enligt Netanyahu har hans regering ”underrättelser om gisslan” men vill inte säga mer.

– Ju mindre jag pratar om det, desto bättre.

Som svar på programledarens fråga om hur nära Israel är att kunna få gisslan frigiven säger Netanyahu:

– Vi är närmare än vi var innan vi påbörjade markoffensiven.

Israels premiärminister uppgav att ett tillfälligt eldupphör kommer att genomföras när gisslan har släppts.

Benjamin Netanyahu vidhöll under intervjun att Israel försöker utplåna Hamas ”med minimalt antal civila offer” och att Israel inte ”försöker ockupera” Gaza.