Rapportering live från konflikten mellan Israel och HamasIsrael attackerar Gaza med flyg och från marken, vilket har orsakat flera sjukhus att sluta fungera. Enligt Yoav Gallant, Israels försvarsminister, har det ”nästa steget” i offensiven av Gaza inletts. Flygblad har släppts över södra Gaza och uppmanar palestinier att evakuera fyra städer öster om Khan Younis. Det finns farhågor om kriget kan sprida sig till södra delen av territoriet.

Sjukhuset Indonesian hospital i norra Gaza har stängt ner och omkring 45 patienter har evakuerats på grund av att det inte längre fungerar. Israel har rapporterat att en 65-årig kvinna som togs som gisslan av Hamas har hittats död nära al-Shifasjukhuset i Gaza. Enligt palestinska hälsomyndigheten har minst 11 470 palestinier dödats i Gaza sedan kriget bröt ut i början av oktober, varav 4 707 ska vara barn och 3 155 kvinnor. Dödstalen rapporterades av hälsomyndigheten på Västbanken, då al-Shifa-sjukhuset har förlorat ström och inte längre uppdaterar statistiken.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu påstår att gisslan som togs av Hamas befann sig på al-Shifasjukhuset och både Israel och USA har påstått att Hamas har en kommandocentral under sjukhuset.

Bakgrunden till kriget ligger i den storskaliga attacken mot Israel av Hamas, där tusentals raketer avfyrades och Hamasmän tog sig in i Israel. Israel har svarat med omfattande flygangrepp mot Gaza, vilket har resulterat i flera tusen döda, varav många civila och barn. Gaza styrs av den islamistiska rörelsen Hamas. Palestinier i området lever under svåra förhållanden med hög arbetslöshet och i ett krigsdrabbat territorium. Själva konflikten har sin grund i att staten Israel upprättades på palestinskt territorium, och har pågått i över 75 år.(”>https://).