Blev lurad på pengar av en påhittad sjökapten – En varning för Thomas Andersson



Dela artikelnSpara artikelnEn kvinna i 50-årsåldern från Strängnäs lurade till sig miljoner av 18 kvinnor.

Aftonbladet har pratat med en av kvinnorna som föll för kvinnans påhittade sjökapten. – Han var charmig och trevlig, men fick plötsligt problem, säger ”Susanne”.

Hon utgav sig för att bland annat vara en manlig sjökapten på sociala medier och lurade till sig nästan sju miljoner kronor av 18 kvinnor under nära två års tid. Pengarna förde hon sedan vidare till en okänd person i Nigeria.

Hon dömdes till fyra års fängelse och skadestånd i tingsrätten för ett sextiotal fall av grovt penningtvättsbrott. Fallet har överklagats till Svea hovrätt där ett domslut väntas i slutet av november.

Aftonbladet har talat med en av kvinnorna som bedrogs på kärlek och pengar.

”Susanne” kom i kontakt med den påhittade mannen på sociala medier. Han sa att han hette Thomas Andersson och jobbade som kapten på ett fraktfartyg, som då ska ha legat utanför Malaysia. – Han var charmig och trevlig. Han kändes som en riktigt god vän.

– Men sen fick han plötsligt problem, säger Susanne.

Problemet var en stor väska med värdesaker och kontanter som Thomas ville skicka till Susanne. Han var rädd för att pirater skulle råna honom på väskan och ville att Susanne skulle ta hand om den tills han kunde hämta den i Sverige.

Sen växte problemen. Och allt cirkulerar kring väskan.

Thomas sa till Susanne att en båt skulle skeppa den till närmsta flygplats. Men när väskan når Indien blir problemen fler. – Plötsligt var det tull- och flygavgifter, så väskan hamnade på olika ställen på grund av att det var för lite betalt, säger hon.

För att se till att väskan kom fram tog Susanne pengar från sitt sparande och lån. Hon gjorde fem överföringar totalt, som tillsammans blev en summa på 312 000 kronor. – Jag var fullständigt manipulerad, säger hon.

Misstänkte du aldrig att mannen var en bedragare?

– Nej, jag misstänkte ingenting förrän jag såg den här Thomas Andersson i en video på Youtube där han kallades för ”scammer”. FAKTASå många drabbas av bedrägeribrottEnligt siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, är bedrägeribrott den brottskategori som ökat allra mest under halvåret 2023 jämfört med samma period under 2022. Totalt anmäldes 114 090 bedrägeribrott under första halvåret 2023 – en ökning på 26 procent jämfört med samma period under förra året.

En av de bedrägerityper som ökat mest är de begångna genom ”social manipulation”, där underkategorin romansbedrägerier inkluderas, med nära 7 000 fler brott. Myndighetens definition av bedrägeri genom social manipulation lyder: ”typ av bedrägeri där någon tar kontakt med en person och förmår den, genom att utnyttja en förtroenderelation, att göra något som syftar till att ge gärningspersonen ekonomisk vinning.”

Antalet romansbedrägerier är förhållandevis få, men vinsterna stora, enligt myndigheten. Under 2022 anmäldes totalt cirka 1 300 romansbedrägerier.

BRÅ skriver i en rapport från 2023 att i ett typiskt romansbedrägeri riktat mot kvinnor utger sig bedragaren för att exempelvis vara ”en manlig kirurg i ett krigsdrabbat land, sjökapten eller militär”. Yrket signalerar status, goda ekonomiska tillgångar och gör det trovärdigt att bedragaren kan hamna i situationer som kan kräva akuta behov av pengar, fortsätter myndigheten.

Även i romansbedrägerier riktade mot män säger ofta personen att ett akut behov av pengar uppstått, men då med hjälp att ”betala en operation eller liknande, än om att bedragaren behöver pengar”.

Källa: Brottsförebyggande rådet, BRÅLäs mer”Satt i permobil och rullade tummarna”Kvinnan som utgav sig för att vara kaptenen Thomas Andersson är i 50-årsåldern. Hon förnekar samtliga brott, men dömdes i Eskilstuna tingsrätt i maj till fyra års fängelse och över 6,7 miljoner kronor i skadestånd för över sextio fall av grovt penningtvättsbrott. Hon nekar till brotten och domen har överklagats till hovrätten. Susanne var där under rättegången för att se vem hon hade bedragits av. – Jag blev ursinnig av att se henne. Hon satt och rullade tummarna i sin permobil, säger Susanne.

Kvinnan ska ha använt flera olika alias för att lura kvinnorna. Ibland är det samma historia som hon lurat Susanne med. I andra fall har hon utgett sig för att vara general inom FN, läkare i Jemen, arbetare på oljeplattform utanför Indien eller affärsman i USA. Flera av kvinnorna har tagit lån för att betala kvinnan.

Anledningarna till varför pengar behövs varierar, men historierna innehåller alltid någon form av problem och löfte om att den bedragna kommer bli rikt belönad.

Riktiga kapten Thomas: ”Jag bekämpar det varje dag”Kaptenen som kvinnan använt sig av för att lura Susanne är kapten i verkliga livet. Han heter Thomas Lindegaard Madsen och är från Köpenhamn. Han jobbar på ett stort fraktföretag och har över hundratusen följare på Instagram.

På hans sociala medier har han under flera års tid uppmanat folk att inte luras av bedragare som utger sig för att vara honom. Thomas har skrivit ett varningsinlägg på Facebook där det står: ”En gång för alla: jag vet att mina bilder och mitt namn missbrukas av bedragare och jag spenderar flera timmar varje dag för att bekämpa det. Be alltid om att få videochatta först, om de nekar är de fejk! SKICKA ALDRIG PENGAR TILL FRÄMLINGAR, DONERA TILL VÄLGÖRENHET!”

”Susanne” heter egentligen något annat.