Daniel Helldén tar över som språkrör för MiljöpartietNy ledning för Miljöpartiet – Daniel Helldén vald som språkrör

På lördagseftermiddagen stod det klart att Stockholmspolitikern Daniel Helldén valts som nytt språkrör för Miljöpartiet på partikongressen i Örebro. Segern var knapp med endast en röst över utmanaren Magnus P Wåhlin. Helldén ska nu försöka ena partiet efter en splittrad process.

Helldén betonar att det är viktigt att samla partiet och övertyga de som röstade på Wåhlin om sin lämplighet som partiledare. Efter en intensiv process med utfrågningar och resor runt landet för att prata miljöpartistisk politik, är det nu klart att han tillsammans med Märta Stenevi kommer att leda partiet.

Dock finns en spricka internt i partiet, då Stenevi föredrar en annan politisk inriktning än Helldén. Medan Helldén vill fokusera mer på klimatfrågor, vill Stenevi att partiet ska inkludera fler frågor, vilket går emot flera av partiets valanalyser.

Helldén, som också tidigare har haft politiska uppdrag som oppositionsborgarråd och trafikborgarråd i Stockholm, betonar att han kommer att skärpa partiets klimat- och miljöpolitik. Nu väntar en intensiv tid framöver för att ena partiet och staka ut en riktning inför valet 2026.

Vid språkrörsvalets besked dansade Stenevi på scenen, men frågan är om det var av glädje, med tanke på de interna oenigheterna.

Fakta om Daniel Helldén:
– 58 år, född i Luleå och uppvuxen på Lidingö i Stockholm
– Valdes 2011 till oppositionsborgarråd för MP i Stockholms stad
– 2014 blev han utsedd till trafikborgarråd i ett samarbete med S, V och Fi
– Efter valet 2018 bytte han till ett samarbete med M, KD, L och C och satt kvar som trafikborgarråd
– Kandiderade till riksdagen 2022 och blev invald, tidigare trafikpolitisk talesperson för MP