Evakuera al-Shifa-sjukhuset i Israel genast


Uppdaterad 08.17 | Publicerad 08.04

Foto från sjukhusområdet, taget av de den israeliska militären.


Israels militär ger al-Shifa-sjukhuset i Gaza en timme för att evakuera.

Budskapet ska ha spritts genom högtalarutrop i området, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s reporter på plats. Dessutom har sjukhuschefen Mohammed Abu Salmiya fått ett telefonsamtal med order om att evakuera patienter, skadade, medicinsk personal och andra ”mot havet”.

Sjukhuset har stått i centrum sedan kriget mellan terrorstämplade Hamas och Israel inleddes i början av oktober, då Hamas anföll Israel.

Sjukhuset har tagit emot ett enormt antal sårade, efter Israels flygräder, och många civila Gazabor har också sökt sig dit i hopp om att få skydd från bomberna.

I veckan tog sig israeliska soldater in i sjukhuset och började söka igenom byggnaderna. Israel hävdar att Hamas har en ledningscentral i eller under sjukhuset, att det används för militära syften.

Pressen från omvärlden på att Israel ska presentera bevis för sina påståenden ökar. De bilder och filmer som den israeliska militären har visat upp och hävdar är bevis för en Hamas-ledningscentral på sjukhusområdet har inte verifierats av någon utomstående part. Israel har i flera år hävdat att en sådan central finns där, vilket både Hamas och personal på al-Shifa-sjukhuset förnekar.