Mer behövs – bränsle levererat till Gaza


Förödelse efter en israelisk flygräd i Gaza. Arkivbild.


Det finns återigen begränsad tillgång till telefonnät och internet i Gaza sedan en första leverans av bränsle körts in från Egypten sent i fredags.

Israel tillåter nu två tankbilar med diesel till Gaza varje dag för att stödja FN och kommunikationssystem. Det är dock bara hälften av det som krävs för att stödja livsviktiga funktioner som vattenreningssystem, sjukhus, bagerier och lastbilar som levererar hjälp, enligt FN.

Israel har infört en total belägring av den palestinska enklaven efter terrorstämplade Hamas attack i början av oktober. Bara en rännil bistånd från Egypten tillåts och tidigare har Israel uteslutit bränsletransporter av oro för att Hamas ska använda det militärt.

Bränslebristen har gjort att hjälporganisationer tvingats stoppa leveranser av humanitära förnödenheter till Gaza. De varnar för att människor snart kommer att börja svälta. Många saknar rent vatten.

26 kroppar och ett 20-tal skadade människor har tagits emot av Nasser-sjukhuset efter flygräd mot ett bostadshus i Hamad i Khan Yunis-regionen i södra Gaza, uppger sjukhuschefen på lördagen. Israel har inte kommenterat uppgifterna.

Siffror över dödade och andra offer för Hamas attack i Israel den 7 oktober är fortfarande osäkra, men enligt israeliska beräkningar dödades runt 1 200 människor. Samtidigt ska över 1 000 gärningsmän ha dödats.

Omkring 200 personer togs som gisslan och fördes till Gaza av Hamas.

Över 11 500 människor har dödats i de israeliska anfallen, enligt uppgifter från myndigheter kontrollerade av Hamas, som har styrt Gaza sedan 2007.