Risk för att lesbiska föräldrar förlorar vårdnad om sina barnDela artikeln
Spara artikeln
Föregående
Helskärm
Nästa

I Padua, Italien, vill myndigheterna ta bort icke-biologiska mödrars namn från födelsecertifikat för barn till samkönade föräldrar. Detta har lett till protester från lesbiska mammor och deras supporters, vilket har resulterat i en uppmärksammad rättsprocess. Uppmaningen kommer från landets regering och kan innebära att endast den biologiska mamman har juridisk rätt som förälder.

Det här har skapat oro och ilska bland samkönade föräldrar och deras supporters. De anser att detta är diskriminerande och en attack mot deras familjer. Uppmaningen är en del av den hårda politik mot hbtq-rörelsen som den högernationalistiska regeringen har fört. Detta inkluderar att endast tillåta adoption från fall till fall och att propagera för den ”traditionella kärnfamiljen” medan man motsätter sig adoption av barn av samkönade par.

Demonstranterna har läst upp namnen på barnen vars framtid nu kommer att avgöras av domstolen, och det råder en växande oro bland de berörda föräldrarna.

Det här är en del av en större debatt om hbtq-rörelsen och diskrimineringen av hbtqi-personer i Italien. Giorgia Meloni har uttalat sig om att hon inte har något emot homosexuella, men att samkönade par inte ska få gifta sig kyrkligt eller adoptera. Dessutom saknar Italien en lagstiftning mot hatbrott specifikt riktat mot hbtqi-personer. Enligt en undersökning sker ett hatbrott med homofoba förtecken var tredje dag i landet.

Det här är en situation som fortsätter att utvecklas och som har skapat starka reaktioner i Italien och internationellt.