Varför väljer sydkoreanska kvinnor att inte skaffa barnDela artikelnSpara artikelnEunhyon Han, 33, är en av de många sydkoreanska kvinnor som valt bort att skaffa barn i protest mot ojämlikhet i samhället. I Sydkorea föds det lägst antal barn per kvinna i världen, vilket leder till en snabb befolkningsskrynkning och en stillastående ekonomi.

Eunhyun Han vill inte bli som sin mamma, som behövde sluta jobba och stanna hemma med barnen. Därför har hon valt att fokusera på sitt jobb och sitt liv istället. Så många kvinnor i Sydkorea känner samma sak enligt henne.

Orsakerna till att sydkoreaner väljer bort barn inkluderar osäker arbetsmarknad, långa arbetsdagar och höga levnadsomkostnader samt den hårda konkurrensen i samhället. Den hårda skolgången och det faktum att kvinnor lägger mycket mer tid än män på att ta hand om hushåll och barn anses också vara starka faktorer bakom beslutet att inte skaffa barn.

Även om det blir alltmer accepterat att inte vilja ha barn i Sydkorea, känner Eunhyun Han fortfarande viss press från sina föräldrar. Men hon är bestämd i sitt beslut och kommer inte skaffa barn för deras skull.

Regeringen har försökt lösa bebiskrisen genom ekonomiska stödåtgärder till föräldrar, subventionerade bostäder till nygifta och andra förslag. Men kritiker menar att det krävs mer grundläggande förändringar av samhället för att få en verklig förändring.

Sydkorea rankas som sämst av alla rika länder när det gäller situationen för kvinnor i arbetslivet. Diskrimineringen mot kvinnor är utbredd, vilket bidrar till problemet.

Källa: TT, Utrikespolitiska institutet, Korea Herald, AFP, OECD, Utrikespolitiska institutet.