Inflammerat bråk om notan i klimatdispyt



Kompensation till fattiga länder för klimatskador

Fattiga länder ska få kompensation för skador och förluster orsakade av klimatkatastrofer på grund av rika länders utsläpp. Detta kommer att leda till kontroversiella diskussioner under klimattoppmötet COP28.

Efter 30 års diskussion enades COP27 i Egypten förra året om att skapa en särskild fond för skador och förluster i klimatförändringens spår. Syftet är att rika länder med stora utsläpp ska stödja sårbara utvecklingsländer att hantera konsekvenserna av intensivare extremväder.

Trots detta är frågan om vem som ska ta notan känslig. Rika länder är tveksamma till att fonden ses som kompensation av rädsla för enorma betalningskrav. En grupp förhandlare har beslutat om hur fonden ska vara uppbyggd, men detta har lett till många kompromisser och konflikter som väntas fortsätta under klimatmötet COP28.

Det finns ingen tydlig ansvarsfördelning i klimatkonventionen eller Parisavtalet när det kommer till att betala för klimatrelaterade skador och förluster. EU och USA vill att Världsbanken ska stå värd för fonden, medan utvecklingsländer och Kina motsätter sig detta och varnar för höga kostnader.

Det förväntas att fonden ska vara i gång under 2024, men frågan om finansiering är fortfarande oklar. EU har lovat ett betydande bidrag, men inga specifika siffror har nämnts ännu. Klimatmötets ordförande uppmanar parterna att komma överens, med tanke på de miljarder människor som är sårbara för klimatförändringens effekter.

Klimattoppmötet COP28 kommer att hållas i Dubai mellan den 30 november och 12 december. Det kommer också att avsluta den första globala översynen av hur ländernas insatser ligger till i förhållande till Parisavtalets mål, vilket visar att de globala utsläppen ökar och inte ligger i linje med avtalet.