Krävdes på drogtest och fick ersättning – vad säger lagen?


Efter det att mannen invänt mot ett urinprov ändrades kravet till ett salivprov, som mannen genomförde. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

En man får 50 000 kronor i ersättning av sin region sedan han utsatts för diskriminering i samband med att han skulle förnya sitt receptet på en adhd-medicin. Kravet framfördes av Diskrimineringsombudsmannen (DO), rapporterar Dagens Juridik.

Mannen uppmanades att lämna ett övervakat urinprov för att kontrollera förekomst av narkotika när han skulle förnya receptet. Efter det att mannen invänt mot detta ändrades kravet till ett salivprov – vilket mannen genomförde.

DO konstaterar dock att förfarandet inte genomgått någon individuell bedömning. Ett generellt krav utgör diskriminering, slår myndigheten fast.