Kriget i Gaza: Kortvarig vapenvila på nära hållTidigare publicerad artikel uppdaterad 03.56 | Publicerad 02.40

Israel och Hamas är nära enighet om ett sexsidigt dokument som rapporterats av Washington Post. En överenskommelse skulle innebära en fem dagars paus i striderna samt frisläppande av gisslan.

Enligt uppgifterna som ännu inte bekräftats skulle detta innebära den första längre pausen sedan kriget inleddes den 7 oktober efter Hamas terrorattacker mot Israel.

Enligt Washington Post skulle parterna åta sig att lägga ner vapnen under minst fem dagar. Hamas skulle förbinda sig att släppa 50 personer i gisslan, främst kvinnor och barn, i grupper varje dag under vapenvilan. Rörelserna från parterna skulle övervakas från luften.

Vapenvilan skulle också användas för att leverera mer humanitär hjälp till civila som drabbats av kriget.

Dokumentet har förhandlats fram i Qatar med USA som mellanhand. Inga av parterna har officiellt bekräftat uppgifterna.

Israels ambassad i Washington vill inte kommentera gällande gisslans situation, enligt en talesperson. En person med insyn i förhandlingarna säger att det är ett svårt beslut för Israel att acceptera uppgörelsen, skriver Washington Post.

Det tros fortfarande finnas 239 personer som hålls som gisslan av Hamas inne i Gaza efter attackerna som dödade cirka 1 200 personer i Israel. Fler än 11 000 personer sägs ha dödats i Gaza sedan dess.