Parternas åsikter om avtalet angående Gaza


Palestinier flyr till den södra delen av Gazaremsan. Arkivbild.


En överenskommelse om en stridspaus, som skulle innebära att gisslantagna släpps av terrorstämplade Hamas i Gaza är nära, enligt The Washington Post. Det tillbakavisas dock av USA och Israel.

Det här har nyckelaktörerna sagt om det omskrivna avtalet.

The Washington Post : Israel och terrorstämplade Hamas är nära en överenskommelse om ett avtal, som USA är med och förhandlar fram. Överenskommelsen skulle befria tiotals kvinnor och barn som hålls som gisslan av Hamas i Gaza, i utbyte mot en fem dagar lång paus i kriget, skriver tidningen med hänvisning till källor i förhandlingarna.

Qatar: ”Utmaningarna som återstår i förhandlingarna är mycket små jämfört med de större utmaningarna, de är mer logistiska, mer praktiska”, sade Qatars premiärminister Mohammed bin Abd al-Rahman Al Thani på söndagen. Överenskommelsen ska ha förhandlats fram under flera veckors samtal i Doha i Qatar.

USA: ”Vi har inte nått en överenskommelse än, men vi fortsätter att jobba hårt för att göra det”, skrev Adrienne Watson, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, i en kommentar på X under natten till söndagen.

Israel: Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har sagt att det förekommer mycket felaktiga rapporter om att ett avtal som berör gisslan skulle vara nära. ”För närvarande finns ingen överenskommelse”, sade han på en briefing på lördagskvällen.