Hundratals maffiamedlemmar dömda i historisk rättegångÖver 200 personer döms i en av Italiens största maffiarättegångar, riktad mot den kalabresiska kriminella organisationen ’Ndranghetan. Bland de dömda finns mafiosi som Domenico ”Vargen” Toamaino och Francesco ”Tjockisen” Barbieri – men också Giancarlo Pittelli, tidigare senator för partiet Forza Italia.

”Lagen är lika för alla”. Framför texten, som målats på väggen bakom domarskranket, lästes hundratals domar upp i den maffiarättegång som efter nära tre år avslutades i den syditalienska staden Lamezia Terme.

När de tre domarna efter en och en halv timme läst upp namnen på de 338 åtalade stod det klart att 200 av dem också hade dömts – till sammanlagt fängelsestraff på 2 200 år.

Processen ”Rinascita Scott”, riktad mot den kalabriska maffian ’Ndranghetan är också den största mot den organiserade brottsligheten i Italien på 30 år.

Bland de åtalade fanns välkända medlemmar av organisationen, som Domenico Tomaino, kallad ”Il lupo” – ”Vargen”, som dömdes till 17 års fängelse. Här fanns även Francesco Barbieri, med smeknamnet ”Il Cicco” – ”Tjockisen”, som dömdes till 24 år.

Men även betydligt mer välrespekterade samhällsmedborgare som borgmästare och politiker fanns bland de åtalade – däribland advokaten och tidigare senatorn för högerpartiet Forza Italia, Giancarlo Pittelli.

Pittelli dömdes till 11 års fängelse för att ha samarbetat med maffian, vilket var ett betydligt mildare straff än de 17 år som åklagarsidan hade yrkat på, skriver Ansa.

Rättegången hade förlagts till ett tidigare callcenter i den syditalienska staden, som byggts om till en högsäkerhetsbunker. För att förenkla för advokater och åtalade att följa processen hade skärmar satts upp i lokalens tak – och säkerhetspådraget kring rättegången har varit enormt.

Mord, utpressning och penningtvätt är bara några av ingredienserna i den stora mängd vittnesmål som under åren lämnats av över 900 personer – många via videolänk. Men de hundratals åtalen har framförallt möjliggjorts av 50 avhoppade maffiamedlemmar, som genom att tala med åklagarna har brutit mot maffians tystnadslag ”omertà”.

Avhopparna har utförligt berättat om hur ’Ndranghetan genom att hota, misshandla och döda håller stora delar av det kalabresiska samhället i skräck. Bland annat har de vittnat om ambulanser som använts för att transportera narkotika – och om hur personer som motsatt sig ’Ndranghetans framfart hittat döda hundvalpar, avhuggna gethuvuden eller döda delfiner framför sina ytterdörrar.

Men de tidigare maffiamedlemmarna har också berättat om hur personer som vägrat underkasta sig organisationen har mördats – och om hur deras kroppar därefter aldrig hittats.

Mest känd av avhopparna är Emmanuele Mancuso, brorson till Luigi Mancuso, kallad ”Zio Luigi”– ”Morbror Luigi”, skriver La Repubblica. Mancuso, som är ledare för en av ’Ndranghetans mäktigaste klaner i staden Vibo Valentia, kommer dock att få sitt fall prövat i ett separat åtal.

’Ndranghetan har under de senaste åren upplevt ett uppsving i takt med att den sicilianska maffian Cosa Nostra och den napolitanska motsvarigheten Camorran försvagats av upprepade polistillslag. I dag anses organisationen, som årligen omsätter cirka 50 miljarder euro, vara den mäktigaste av de italienska brottssyndikaten. ’Ndranghetan tros också kontrollera upp till 80 procent av den europeiska kokainhandeln.

Det omfattande utredningsarbetet inför rättegången inleddes redan 2016 av Nicola Gratteri, som då var åklagare i den kalabresiska staden Catanzaro. Och trots att många medlemmar i ’Ndranghetan nu gripits menar Gratteri, som sedan 30 år tillbaka lever under polisskydd, att en rättegång på intet sätt räcker för att stuka organisationen.