Milei: Från kontroversiell till presidentArtikeln handlar om den kontroversiella Javier Milei som har valts till Argentinas president. Han är känd för sina extrema politiska åsikter och har tidigare varit ekonomisk kommentator i tv. Milei beskriver sig som ”anarkokapitalist”, libertarian och motståndare till det politiska etablissemanget. Han har även kallats för ”El Loco” och har varit målvakt i det argentinska fotbollslaget Chacarita Juniors samt sångare i ett Rolling Stones-coverband. I primärvalet fick han över 30 procent av rösterna och har fått internationell uppmärksamhet.

Milei är känd för sina kontroversiella politiska förslag, såsom laglig försäljning av mänskliga organ, avskaffande av centralbanken och införande av USA-dollarn som ny valuta samt förbud mot abort och förnekande av den globala uppvärmningen. Hans partis kampanjmöten har inkluderat framhållande av en motorsåg som symbol för minskning av statliga utgifter. Tio av den nuvarande regeringens 18 departement, inklusive utbildnings- och hälsodepartementet, ska enligt Milei försvinna. Dessutom har han gjort kontroversiella uttalanden om den argentinska militärdiktaturen.

Mileis politiska åsikter har väckt starka reaktioner och han förespråkar en ”radikal marknadsliberalism”. Den 10 december svärs han in som president.