Nya cyklingar till Finlands norra ryssgränsStatsminister Petteri Orpo är beredd att utöka de finska insatserna vid gränsen till Ryssland efter att 35 cyklande asylsökande anlände till gränsstationen i Salla i iskyla på minus 20 grader. Det finns anklagelser om att Ryssland skjutsar asylsökande till gränsen, men Ryssland förnekar detta.

Under en presskonferens sade Orpo att Finland förbereder kraftfulla åtgärder för gränsfrågan och är redo att sätta in dem om så krävs. I helgen stängdes fyra gränsstationer i södra Finland och gränsövergångarna ska vara stängda i minst tre månader. Över 500 personer hade då redan anlänt från Ryssland till Finland för att söka asyl vid den östra gränsen.

Ryssland förnekar anklagelserna om att de skjutsar asylsökande till gränsen och hävdar att gränsövergångar används av dem som har rätt att ta sig över gränsen.