Tensions Escalate in Gaza Operation



Israel meddelar att den militära operationen i Gazaremsan håller på att trappas upp, samtidigt som medlande Qatar gör gällande att en paus i striderna är nära. Invånarna i Gazas största formella flyktingläger Jabaliyya har varnats om nya israeliska anfall, och under söndagen såg nyhetsbyrån AFP:s reporter på plats i Gaza rökpelare stiga därifrån.

I lördags uppgav Hamasstyrda vårdmyndigheterna i området att fler än 80 människor hade dödats i anfall mot Jabaliyya, bland annat i en FN-skola. Bilder som AFP har verifierat visar döda kroppar på golvet. Israel säger att dess militär riktar in sig på Jabaliyya för att slå till mot ”terrorister och Hamas-infrastruktur”.

FN:s människorättschef fördömer den misstänkta skolattacken och beskriver den som fruktansvärd och svår att begripa. Under söndagen kom också uppgifter om att en överenskommelse om en paus i våldsamheterna var nära, med källor som säger att tiotals personer som hålls som gisslan i Gaza skulle släppas i utbyte mot en fem dagar lång stridspaus.

Uppgifter om att ett avtal om paus i våldsamheterna var nära tillbakavisades av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under helgen.