Expertomdömet om Joachim Kuylenstiernas penningtvättsupplägg: ”Mycket väl genomtänkt”Företagaren Joachim Kuylenstierna har blivit inspelad i ett samtal där han beskriver en metod för att tvätta pengar med minimal risk för upptäckt. Experten Martin Nordh har recenserat detta och anser att upplägget är mycket sofistikerat och skulle vara svårt att upptäcka. Han jämför det med grundandet av Kuylenstiernas fastighetsbolag Fastator. Nordh påpekar att det är vanligt att brottslingar använder företag för penningtvätt, speciellt när det gäller fastighetsaffärer, och att Sverige är ett populärt land för detta på grund av sitt goda rykte.

Nordh menar dock att det är viktigt att undersöka var pengarna kommer ifrån, och om de kommer från olaglig verksamhet som bordellverksamhet och innehåller stora mängder kontanter så är det definitivt skäl att vara misstänksam. Han anser även att ett onödigt komplicerat företagsupplägg alltid bör väcka misstankar.