Hamas-ledare: Förhandlingar på väg mot avslutningEn överenskommelse om en vapenvila mellan Israel och Hamas kan vara nära förestående, enligt Hamas politiske ledare Ismail Haniyeh. Förhandlingar pågår om att frige cirka 200 personer som hålls som gisslan i Gaza efter Hamas attack. Enligt källor kan en fem dagar lång eldupphör på marken och begränsade israeliska flygräder över södra Gaza vara en del av uppgörelsen. Upp till 100 gisslan kan släppas i utbyte. Israel å sin sida planerar att frige omkring 300 palestinier från fängelserna, inklusive kvinnor och barn. USA:s president Joe Biden tror att en uppgörelse är nära förestående. Flygbombningar och beskjutning fortsätter i Gaza med många civila dödsoffer och en stor del av befolkningen på flykt. FN:s beräkningar visar att omkring 1,7 miljoner människor, tre fjärdedelar av befolkningen, befinner sig på flykt inom Gazaremsan. Hamas anföll civila i Israel den 7 oktober, vilket ledde till Israels massiva bombanfall på Gaza där över 13 300 människor har dödats enligt vårdmyndigheterna. Israel motiverar sina attacker med att Hamas har militära ställningar vid civila mål.