Hamas-ledaren: Vapenstillestånd nära att förhandlas framUppdaterad 07.16 | Publicerad 07.07
Dela artikeln
Spara artikeln

Ismael Haniyeh, den högsta politiska ledaren för Hamas, säger att man är nära att nå en uppgörelse med Israel. Enligt källor till AFP skulle uppgörelsen innebära ett fem dagar långt eldupphör. Förhandlingarna mellan Hamas och Israel, som leds av Qatar och USA, verkar ha lett till en uppgörelse, rapporterar flera internationella nyhetsbyråer.

Detaljer om uppgörelsen förväntas bli offentliggjorda inom de närmsta timmarna. Enligt AFP:s uppgifter ska uppgörelsen även innebära frisläppandet av upp till 100 personer som togs gisslan i en attack utförd av Hamas i Oktober.

Hamas-ledaren Izzat al-Rishq har meddelat att uppgörelsen kommer att innehålla ett vapenstillestånd som möjliggör för hjälpsändningar att nå Gaza och skadade att föras till andra länder. Dessutom ska det ske ett fångutbyte där palestinska kvinnor och barn fängslade i Israel släpps i utbyte mot israeliska kvinnor och barn som hålls fångna av Hamas.

Senast igår kom det uppgifter från Israel att man hoppades på en uppgörelse inom kort med Hamas om att släppa gisslan. Enligt Israel hålls ett 70-tal personer gisslan i Hamas tunnlar. USA:s president Joe Biden meddelade också att han tror att en uppgörelse är nära. ”Just nu är vi närmare än vi någonsin varit tidigare”, sade Vita husets talesperson John Kirby och refererade till ett avtal som skulle innebära att en del gisslan släpps och en paus i stridandet.