Anställd vid domstol läckte information till gäng: ”En katastrof”Senast uppdaterad: 12:56 | Publicerad: 12:33 Dela Spara

Rättegång inledd mot anställd vid Attunda tingsrätt

På onsdagen inleddes rättegången mot en domstolshandläggare vid Attunda tingsrätt som misstänks ha läckt hemlig information till ett kriminellt nätverk. Åklagaren ser detta som en systemhotande infiltration av rättsapparaten.

Kvinnan, en ensamstående tvåbarnsmamma i 30-årsåldern, hade inlett en relation med en man från det kriminella Turebergsnätverket. Hon hade tillgång till hemligstämplade uppgifter och förse mannen med dessa, vilket enligt åklagaren utgör grov brottslighet. Under rättegången framgår att kvinnan hade blivit manipulerad och utnyttjad av mannen.

Bevisen mot kvinnan består av avlyssnade telefonsamtal och chattkonversationer, samt kameraövervakning på hennes arbetsplats. I förhör har hennes vänner beskrivit henne som naiv och lättmanipulerad. Kvinnan hävdar att hon agerat felaktigt men uppger även att hon blivit hotad, en påstående som åklagarsidan ifrågasätter.

Rättegången väcker chock och förvåning bland kvinnans kollegor på tingsrätten. Blotting av hemlig information från domstolen till kriminella nätverk är av stort intresse för sådana grupper.

Förhandlingen fortsätter, där kvinnan har möjlighet att ge sin version av händelseförloppet. En central händelse i utredningen inträffade när polisen observerade hur män kopplade till det kriminella Turebergsnätverket fick information om att de stod under avlyssning.

Det ledde till misstankar om läckor inom domstolen. Efter omfattande spaningsarbete ledde spåren till den åtalade domstolshandläggaren. Hon greps i september och åtalades i november för grovt brott mot tystnadsplikten och grovt dataintrång. Enligt åklagaren hade hon lämnat ut hemlig information till en kriminell man och gett honom tillgång till sin jobbdator innehållande domstolens ärendesystem.