Krävs mer bestämda åtgärder



Partisekreteraren för Sverigedemokraterna, Mattias Bäckström Johansson, tror att partiet har en bred folklig förankring för sina nya radikala förslag inför det kommande valet. SD siktar på att få ministerposter vid en eventuell seger och pekar ut riktningen framåt med förslag som går utöver Tidöavtalet.

Partiet har lanserat flera idéer under hösten, inklusive livstidsstraff för 13-åringar, frihetsberövanden av gängkriminella och att göra personer statslösa genom att frånta dem deras svenska medborgarskap. Bäckström Johansson förklarar att dessa åtgärder är nödvändiga för att motverka grov kriminalitet.

Han framhåller att det finns en stor folklig förankring för dessa förslag och att det finns en längtan efter att använda alla till buds stående medel för att bekämpa kriminaliteten. Samtidigt uttrycker han oro för att det utlovade paradigmskiftet ska ta för lång tid.

Partiet kommer att rösta om ett nytt principprogram på sina landsdagar, där förslaget om att göra personer statslösa finns med. Bäckström Johansson pekar på liknande åtgärder i andra länder och menar att det inte finns hinder för att införa dem i Sverige.

Sverigedemokraterna siktar på att bli ett regeringsparti efter valet 2026 och ser goda förutsättningar för samverkan med partier som Moderaterna och Kristdemokraterna. Mattias Bäckström Johansson betonar att det är en fråga som måste förhandlas om och att det först krävs en seger i valet.

Partiets landsdagar är dess högsta beslutande organ och pågår under flera dagar. Där ska bland annat ett nytt principprogram röstas igenom samt en ny partistyrelse väljas. Det förväntas bli het debatt om frågan om ett eventuellt svenskt utträde ur EU.