Ritas svärfar har blivit kidnappad av Hamas



Artikeln handlar om en kvinna vid namn Rita Lifshitz från Göteborg som förälskade sig i Israel på 1980-talet och flyttade till kibbutzen Nir Oz, två kilometer från gränsen till Gaza. Under en terrorattack den 7 oktober mördades 38 personer och 75 kidnappades på Nir Oz. Rita Lifshitz själv var i Tel Aviv under attacken. Hennes exmans föräldrar, Oded och Yocheved Lifshitz, kidnappades av Hamas, och Yocheved var en av de första gisslan som släpptes, men Oded är fortfarande kvar i Hamas grepp.

Rita Lifshitz berättar om sitt förhållande till kibbutzen och den smärta hon känner av att hennes ”extrapappa” är kvar som gisslan. Hon deltar i en pressträff tillsammans med organisationen ”Hostages and Missing Families Forum,” och berättar om sin önskan att få alla gisslan frisläppta samtidigt.

En annan person som deltar på pressträffen är Leon Yanais, vars syster Moran Yanai kidnappades från en musikfestival. Han uttrycker frustration över bristen på handling från den israeliska regeringen och kräver att Röda Korset bör ingripa för att besöka gisslan och arbeta för deras frisläppande.

Artikeln visar på den pågående konflikten och de personliga effekterna av gisslansituationen i Gaza. Det betonar även det globala intresset och engagemanget för att få lösning på frågan kring gisslan.