Vännen var med flickan när hon gick bort



Familjens lilla dotter gick bort för en månad sedan, och än finns inget svar på varför både hon och resten av familjen plötsligt blev sjuka. Ambulanspersonalen bedömde att det handlade om en vanlig magsjuka när de kom första gången och vände sedan igen utan att ta med sig flickan till sjukhuset. Bara ett dygn senare var hon död.

Familjen bor nu hos en familjevän i Söderhamn och mamman berättar för Aftonbladet om den smärtsamma förlusten och hur det gör ont att tänka på hur det hade kunnat gå om flickan fått åka med ambulansen direkt.

De första symtomen kom en lördagsmorgon i mitten av oktober när både flickan och mamman började kräkas. Ambulanspersonalen bedömde det som en vanlig magsjuka men några timmar senare var flickan döende på sjukhuset i Hudiksvall. Mamman vårdades sedan på sjukhus i Hudiksvall och pappan på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Tvååringen och mamman kördes till Karolinska och vårdades i två veckor för livshotande tillstånd.

Snart sex veckor efter familjens insjuknande finns det fortfarande inget svar på vad som låg bakom det. Fallet är fortfarande under utredning och åklagaren säger att det är första gången han måste lämna ett så osäkert svar. Familjen och deras närstående tänker hela tiden på vad som kan ha orsakat deras sjukdom och det är svårt för dem att inte få något svar.

Familjen vill göra en anmälan mot ambulanspersonalen som de menar har gjort fel. Region Gävleborg har avböjt att kommentera familjens kritik och hänvisar till patientsekretess och en pågående polisutredning. Det gör ont, hela livet gör ont, säger mamman om den svåra sorgen efter att ha förlorat sin dotter.