Anklagad för brott: SAS stäms av pilotfacket



Tvisten mellan SAS och Svensk pilotförening gäller användningen av det baltiska flygbolaget Smartlynx som underleverantör. Enligt pilotföreningen anlitar Smartlynx piloter och kabinpersonal genom en underleverantör i Dubai, vilket innebär att de inte anses vara arbetstagare i Sverige trots att de utgår från och har sin dygnsvila här. Pilotföreningen hävdar att detta gör det svårt för de anställda att hävda sina rättigheter mot arbetsgivaren i Dubai och har därför stämt SAS för brott mot medbestämmandelagen.

SAS å sin sida hävdar att pilotföreningens uppgifter är felaktiga och att bolaget har ett separat avtal med Smartlynx som ställer krav på att deras piloter och kabinpersonal ska organiseras i Europa. Enligt SAS är de anställda på villkor som är i linje med förhållandena i Estland och Lettland. Bolaget påpekar också att avtalet med Smartlynx är temporärt och går ut i slutet av november.

SAS säger att bolaget inte kommenterar pågående tvistemål men menar att de har handlat i enighet med lagen. Pilotföreningen å sin sida hävdar att SAS inte har fullföljt förhandlingarna och inte kontrollerar om kraven i avtalet faktiskt efterföljs.