Vanvård av hundar i tider av ekonomisk kris



Svälten, vanvården och inställda veterinärbesök ökar på grund av den ekonomiska krisen. Hundar tvingas till och med avlivas av Länsstyrelsen på grund av ägarnas oförmåga att betala för deras vård. Enligt Erika Garmelius, informationsansvarig på Hundstallet, har ägare inte längre råd med operationer eller tandvård för sina hundar. Personalen på Hundstallet vittnar om att fler ägare prioriterar bort veterinärbesök när ekonomin tryter.

I Norrbotten och Stockholms län har antalet omhändertagna hundar ökat jämfört med förra året. Länsstyrelsen i Norrbottens län säger att djurhållare påverkas av högre kostnader, inklusive veterinärkostnader. I Stockholms län har flera hundar varit i så dåligt skick att avlivning var det enda alternativet, vilket tyder på eftersatt veterinärvård.

Veterinärkostnaderna och djurförsäkringarna har blivit dyrare samtidigt som matpriserna och styrräntan stiger. Enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå beror detta på mer avancerad djursjukvård och dyr teknisk utrustning. Många kliniker erbjuder också vård under en större del av dygnet, vilket ökar priserna. Försäkringsbolagen erbjuder höga försäkringsbelopp, men ändå har många hundägare inte försäkringar.

På Hundstallet tar personalen emot hundar som omhändertagits av myndigheter eller vars ägare själva kommer in med dem. Många av dem lider av dålig tandhälsa eller tumörer, men ägarna har inte längre råd med operationer eller vård. Enligt Erika Garmelius är djurförsäkringen den första utgiften som ryker i ekonomiskt svåra tider.

Det viktiga är att ha koll på vad försäkringen täcker vid behov. Hundstallets uppdrag är att hjälpa, vårda och omplacera utsatta hundar, men den ekonomiska krisen har gjort detta till en allt svårare uppgift.