Vaccinbrist mot en livshotande sjukdom



Afrika drabbas av det största utbrottet av difteri någonsin

Ett massivt utbrott av difteri härjar för närvarande på den afrikanska kontinenten. Utbrottet har drabbat flera länder, inklusive Nigeria där över 10 000 fall och över 600 dödsfall har rapporterats. Andra drabbade länder inkluderar Algeriet, Guinea, Mauretanien och Niger, med tecken på fall i andra västafrikanska länder.

Difteri är en allvarlig bakteriesjukdom med hög dödlighet om den inte behandlas. Vanliga symtom inkluderar ont i halsen, feber och svårigheter att svälja, vilket kan leda till andningssvårigheter och i värsta fall död. I länder med låg vaccinationsgrad är det inte ovanligt att difteri förekommer.

Vaccination mot difteri ingår normalt i vaccinationsprogram i de drabbade länderna, men långt ifrån alla når fram till den. Människor som bor i områden utan tillgång till en fungerande sjukvård hamnar lätt mellan stolarna. Som en följd av det omfattande utbrottet är det brist på vaccin och medicin för att behandla sjukdomen. Tillverkningen av vaccin har halkat efter på grund av ökningen av fall, och det råder även brist på läkemedel för behandling av difteri.

Läkare utan gränser uppmanar till ökad vaccinationstäckning för att hindra spridningen av difteri. Organisationen påpekar att om 85 procent av befolkningen var vaccinerad så skulle difteri sluta spridas. I Sverige är fall av difteri numera ovanliga på grund av hög vaccinationsgrad.

Det pågående utbrottet av difteri i Afrika kastar ljus över det akuta behovet av vaccin och medicin för att bekämpa sjukdomen. Läkare utan gränser fortsätter att arbeta för att förse drabbade områden med nödvändig vård och förebyggande åtgärder.