Stärkt säkerhet efter ökad hotnivå i Östersjön


Uppdaterad 18.33 | Publicerad 17.45

Försvarsminister Pål Jonson (M). Arkivbild.


Två svenska korvetter ska från och med fredag patrullera Östersjön – som en del av en stor satsning på skydd av kritisk undervattensinfrastruktur.

Det har försvarsministrarna i försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF) beslutat på tisdagen. Totalt handlar det om ett 20-tal örologsfartyg, enligt SVT Nyheter.

Bakgrunden till beslutet är en ökad hotbild mot kritisk undervattensinfrastruktur. Åtgärden ska skicka signaler till Ryssland.

”Det är strategiskt viktigt att JEF nu stärker sin närvaro i Östersjön och Nordatlanten, mot bakgrund av de hot som finns mot kritisk undervattensinfrastruktur. JEF är ett snabbt och flexibelt ramverk som lämpar sig väl för att bidra till att bemöta dessa hot. JEF-länderna är enade, samordnade och redo att agera”, skriver försvarsminister Pål Jonson (M) i ett mejl till TT.

Enligt Jonson ska verksamheten pågå från och med fredag fram till den 15 december. Beslutet om åtgärden har skett i nära dialog med Natoländer som finns i regionen.

Under den senaste tiden har skador vid flera tillfällen upptäckts på kablar och ledningar i Östersjön. I oktober meddelade regeringen att en telekommunikationskabel mellan Sverige och Estland skadats. En dryg vecka tidigare upptäcktes sabotage på en gasledning och en telekomkabel mellan Finland och Estland.

Förra hösten upptäcktes även totalt fyra läckor på gasledningarna Nord Stream 1 och 2 som går från Ryssland till Tyskland.

JEF är ett försvarssamarbete mellan tio länder i norra Europa. Sverige har deltagit sedan 2017.