Efter sanningen – tiden är knapp för Santos



Den republikanska kongressledamoten George Santos möter avsked efter avslöjanden om kostnader som bokförts felaktigt. Han konfronteras med försök att uteslutas från representanthuset efter att en rapport från etikutskottet visar att han inte är pålitlig. Rapporten avslöjar att Santos har ljugit om sin bakgrund och har stora ekonomiska problem som måste redas ut inför rätten.

Santos hävdar sin oskuld, men trots detta har kammaren röstat om att utesluta honom, vilket är en sällsynt åtgärd. Trots att republikanerna är angelägna om att behålla sin majoritet i representanthuset, inser allt fler att Santos kan vara en belastning. Etikutskottets rapport har samlat ”överväldigande bevis” på lagbrott, vilket har lämnats till justitiedepartementet.

Representerande partikamrat Mike Johnson har försökt få Santos att avgå frivilligt, men detta verkar otroligt. En omröstning om uteslutning måste hållas senast på torsdagen, samma dag som Santos har kallat till presskonferens.

Santos är en del av det republikanska partiets representanthus i USA, en federal lagstiftande församling med säte i Kapitolium i Washington DC. Han är inte den första eller sista politikern som hamnar i en etisk kris, men hans situation är också del av en större politisk och rättslig strid i USA.