Ett färskt perspektiv på klådans mysteriumDela artikelnSpara artikeln

Kliande eksem är vanligt och nu hoppas forskare ha hittat ett nytt sätt att angripa problemet. En vanlig bakterie kan vara upphov till eländet, och hoppet om nya behandlingsmetoder som kan lindra plågan väcks.

Forskare vid Harvard i USA har upptäckt att den vanliga bakterien Staphylococcus aureus avger ett ämne som påverkar nervcellerna i huden och leder till klådan. Det har länge varit känt att personer med eksem ofta har just denna bakterie på huden, men forskningen har tidigare fokuserat på att immunreaktioner och inflammationer ligger bakom kliandet. Personer med eksem får ofta läkemedel som riktar sig mot immunsystemet.

Genom att studera möss har forskarna nu hittat vilket ämne som bakterien släpper ifrån sig som ligger bakom klådan. Det visade sig att ett vanligt blodproppsläkemedel kunde blockera det protein som får hudens nerver att registrera klådan, vilket ledde till att mössen slutade att klia. Forskarna är hoppfulla om att medicinen kan fungera även på kliande hos människor.

I studien, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cell, såg forskarna också att hudprover från människor med så kallat atopiskt eksem visade tecken på att de också hade höga nivåer av det specifika ämnet som bakterien avger. Professor Joan Geoghegan, expert inom mikrobiologi och infektion, säger att denna kunskap öppnar upp för flera behandlingar som kan hjälpa mot kliande och förhindra skador på huden som uppstår av kliande.