Läkare använde sin egen sperma för insemination


En fertilitetsläkare i Norrbotten inseminerade kvinnor med sina egna spermier utan att berätta det. Arkivbild.


En fertilitetsläkare i Norrbotten använde i hemlighet sina egna spermier för insemination av kvinnor som ville bli gravida, rapporterar Uppdrag Granskning i SVT.

Hittills har sju barn fått reda på att läkaren är deras biologiske far. Själv anser han inte att han gjort fel.

Det var på 1970- och 80-talen som läkaren tog emot ofrivilligt barnlösa kvinnor. Fram till 1985 skyddades spermadonatorers identitet och varken donator eller de blivande föräldrarna fick veta den andra partens identitet.

Genom DNA-tester har det nu kommit fram att läkaren är biologisk far till sju barn vars mammor fick behandling på fertilitetskliniken. Han använde sina egna spermier utan kvinnornas samtycke.

I kontakt med Uppdrag Granskning säger läkaren att han gjorde det för att hjälpa.

– Jag har inte gjort något fel, säger han.

Region Norrbotten har sedan detta blev känt undersökt vilken dokumentation som finns kvar från kliniken, men läkaren förstörde mycket av dokumentationen innan 1985. Det året trädde en ny lag i kraft som ger donatorbarn rätt att som vuxna få reda på donatorns namn.

Region Norrbotten har gått ut med en ursäkt till berörda och de har startat en händelseanalys för att försöka ta reda på vad som hänt. Hälso- och sjukvårdsdirektör Pia Näsvall beklagar situationen som drabbade barn och föräldrar hamnat i. Region Norrbotten uppmanar personer som tror att de kan vara berörda av händelsen att kontakta regionen.

“Eftersom det här hänt för så länge sedan kan vi inte lova att vi kan ge några svar, men vi vill lyssna på alla berörda och göra vårt bästa för att ta reda på mer”, säger Pia Näsvall i ett pressmeddelande från regionen.