Mafioso ber om mildare straff för ö – önskar att få sänkt straff iställetEn mafioson som tidigare var en del av den napolitanska maffian camorra har skänkt en konstgjord ö utanför Dubais kust till den italienska staten i hopp om att få sitt fängelsestraff sänkt. Raffaele Imperiale, kallad ”van Gogh”-bossen, blev ökänd 2016 när det avslöjades att han hade stulit två tavlor av Vincent van Gogh, som senare hittades i hans hem utanför Neapel.

Den tidigare mafioson greps 2021 i Dubai efter att ha varit på rymmen i fem år, och nu riskerar han ett över 14 år långt fängelsestraff i en pågående rättegång i Neapel. För att visa sin välvilja och förhoppningsvis få sitt straff sänkt har Imperiale nu skänkt ön ”Taiwan” till de italienska myndigheterna. Ön, värd upp till 70 miljoner euro, ingår i en grupp konstgjorda öar utanför Dubais kust.

Det var 2016 som den italienska polisen hittade de två stulna målningarna av van Gogh i Imperiales sovrum i hans villa i Castellammare di Sabia. Efter att han greps skänkte han målningarna till de italienska myndigheterna och de återlämnades till museet i Amsterdam, från vilket de hade stulits år 2002.