Återkalla tusentals uppehållstillstånd



Riksrevisionen har granskat Migrationsverkets återkallelse av uppehållstillstånd och kommit fram till att alltför få tillstånd har återkallats. Enligt granskningen finns det tusentals ärenden där personer har flyttat från Sverige men ändå har kvar sitt permanenta uppehållstillstånd. Det har även upptäckts att personer som har flyttat från landet fortsatt att få ut bidrag på flera hundra miljoner kronor.

Riksrevisionen konstaterar att arbetet med att återkalla uppehållstillstånd har stora brister och pekar ut både regeringen och Migrationsverket som ansvariga för dessa. Enligt riksrevisor Helena Lindberg har bristerna uppstått till följd av att regeringen och Migrationsverket inte har prioriterat frågan tillräckligt.

Under granskningen upptäcktes även att många personer som var i Sverige för att studera saknade registeruppgifter för sina studier, samt att en betydande andel av personer med arbetstillstånd inte hade några registrerade inkomster.

En annan effekt av bristerna är att bidrag har fortsatt att betalas ut trots att personer har flyttat från Sverige. Det handlar om upp till 430 miljoner kronor mellan åren 2013 och 2020. Bristerna kopplas också till att myndigheter som har information om personers utflyttning inte får dela dessa uppgifter med Migrationsverket.

Migrationsverket har också haft svårigheter att delge beslut om återkallelse, vilket har lett till att många beslut inte har fått laga kraft. Det har i sin tur resulterat i att personer har kunnat fortsätta vistas i Sverige och få service och förmåner som de egentligen inte längre hade rätt till.