Ordning ska råda i vår låda



Stefan Hector har utsetts till biträdande rikspolischef och har över 30 års erfarenhet inom polisen. Han började sitt polisarbete med att patrullera på Norrmalm i Stockholm och fortsatte sedan till piketstyrkan och nationella insatsstyrkan. Han har även haft olika chefspositioner och var senast ansvarig för polisens beredskapsplanering.

Den nyutnämnda rikspolischefen Petra Lundh krävde en biträdande för att acceptera sitt nya jobb, och efter flera månaders tvekan gick hon till slut med på utnämningen av Stefan Hector som biträdande rikspolischef. Hector säger att hans drivkraft är att göra Sverige säkrare och att han och Lundh kommer att arbeta tätt tillsammans.

Regeringen vill att polisen ska bli mer ”medborgarnära” och fokusera på synliga poliser på gator och torg samt fler utredningar av mängdbrott som stölder, misshandel och bedrägerier. Det innebär att vissa poliser får nya arbetsuppgifter och behovet av resurser för detta kommer att balanseras och prioriteras om.

När det gäller gängkriminalitet ser Hector positiva tendenser genom nya arbetsmetoder som innebär att polisen utreder flera brott samtidigt. Han betonar dock att det kommer att ta tid att påverka arbetet och att samverkan med andra myndigheter som Tullen, Skattemyndigheten och sociala myndigheter är nödvändig för att bekämpa kriminaliteten. Han anser att polisen måste fokusera på att göra andra myndigheter bättre samtidigt som de ansvarar för sin egen arbetsinsats.