Antidepressivan ökning bland äldre kvinnor
Användningen av antidepressiva läkemedel har ökat i alla åldersgrupper, men ökningen är mest markant bland kvinnor över 65 år, enligt nya siffror från Socialstyrelsen.
Under perioden 2006 till 2022 var ökningen 23 procent för personer över 65 år, enligt en kartläggning som Socialstyrelsen genomfört. Framförallt är det äldre kvinnor som använder antidepressiva läkemedel – i åldersgruppen 65 och äldre är användningen nära 70 procent högre hos kvinnor jämfört med män. Kartläggningen visar också att mycket fler kvinnor än män diagnosticeras med depression och ångest.
Johan Fastbom, projektledare för kartläggningen, påpekar att det finns en underdiagnostisering av depression bland män, och att en anledning till detta kan vara att depression är svårare att upptäcka hos män, samt att män är mindre benägna att söka hjälp för sådana problem.
Enligt Socialstyrelsen kommer användningen av antidepressiva läkemedel troligen fortsätta att öka bland äldre, särskilt eftersom fler människor lever längre och därmed får någon form av demenssjukdom. Dessutom används antidepressiva medel allt oftare för att behandla ångest och sömnproblem.
Kartläggningen visar också att förskrivningen av antidepressiva medel ökar i samband med att äldre personer börjar få hemtjänst eller flyttar till ett särskilt boende. En möjlig förklaring kan vara att en sådan stor omställning kan påverka den psykiska hälsan, och öka risken för depression, ångest och sömnsvårigheter.
SSRIs har varit de mest använda antidepressiva läkemedlen sedan 2006, men en viss minskning har skett de senaste åren, enligt Socialstyrelsen.