Länder avstår från antiterroriststyrkan



Burkina Faso och Niger har beslutat att lämna antiterroriststyrkan G5 Sahel, vilket är ett stort avbräck för kampen mot terrorvåldet i Sahelregionen. Styrkan, som bildades 2017 med stöd av Frankrike, inkluderade även Tchad, Mali och Mauretanien. Frankrike har anklagats för att lägga sig i arbetet med egna insatser i regionen, vilket har lett till att tre av länderna har hoppat av samarbetet.

Mali, Burkina Faso och Niger, som alla styrs av militärjuntor, har nu meddelat att de kommer att bilda en ny försvarsallians, AES, och har bett Frankrike att dra tillbaka sina styrkor från länderna. Dessa beslut innebär en betydande förändring i det säkerhetsmässiga samarbetet i regionen.

Operation Barkhane, den åtta år långa antiterrorinsatsen som leddes av Frankrike tillsammans med G5-länderna, avslutades i slutet av 2022. Samtidigt fortsätter terrorvåldet att skörda oskyldiga liv i regionen, med minst 40 civila dödade i en jihadistattack i Burkina Faso så sent som i tisdags enligt FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Sahelregionen är känt för svåra torkor och mänskligt lidande, och kampen mot jihadistgrupperna i området fortsätter att vara en stor utmaning. Med Burkina Faso och Nigers beslut att lämna G5 Sahel står kampen mot terrorvåldet inför nya hinder och utmaningar.