COP28-basen förnekar sanningen om fossila bränslenOrdföranden för COP28, Sultan Ahmed al-Jaber, ifrågasätter forskning om utfasning av fossila bränslen

Sultan Ahmed al-Jaber, ordförande för klimatkonferensen COP28 och chef för Förenade arabemiratens statliga oljebolag Adnoc, har ifrågasatt forskning som visar att världens klimatmål kan nås genom utfasning av fossila bränslen. Hans uttalande avslöjades av brittiska The Guardian, som rapporterade om en videokonferens där al-Jaber och andra deltagare diskuterade klimatkrisen.

Vid konferensen den 21 november reagerade al-Jaber på tidigare kommentarer om att världen befinner sig i en ”absolut kris” på grund av bristen på en tydlig utfasning av fossila bränslen. Han vägrade delta i en ”alarmistisk diskussion” och betonade att det inte finns tillräcklig forskning eller scenarier som visar att utfasning av fossila bränslen är en effektiv åtgärd för att uppnå klimatmålen.

Mary Robinson, FN:s speciella sändebud i klimatfrågor, ifrågasatte också al-Jaber om Adnocs framtida investeringar i fossila bränslen. Al-Jaber svarade irriterat och uppmanade henne att visa en färdplan för en hållbar utfasning av fossila bränslen.

The Guardian påpekar att en gräns för den globala uppvärmningen på 1,5 grader är ett nödvändigt mål enligt forskningssamfundet och citerar FN:s generalsekreterare António Guterres, professor David King och Friederike Otto på Imperial College i London.