Superrik stöder Haley – men vad tycker väljarna?Nikki Haley får stöd av en inflytelserik affärsfamilj

Den tidigare FN-ambassadören och republikanska presidentaspiranten Nikki Haley har säkrat stöd från den stormrika och inflytelserika Kochfamiljen och dess nätverk. Kochfamiljen, genom dess politiska gren och så kallade super-pac (politisk aktionskommitté) Americans for Prosperity (AFP), har gett sitt stöd till Haley, vilket anses vara en betydande händelse i kampen om Republikanernas presidentkandidatur.

Kochfamiljen är USA:s näst största privatägda företag och drivs inom olika områden som olja, papper, energi och finansiella tjänster. De har länge stött frågor kring låga skatter och motstånd mot klimatlagstiftning och statliga sjukförsäkringar och representerar en mer traditionell konservatism. AFP:s stöd innebär att Nikki Haley får tillgång till tiotals miljoner dollar som kan användas till bland annat tv-reklam och riktade kampanjer i tidiga primärvalsdelstater som Iowa, New Hampshire och South Carolina.

Detta stöd markerar en betydande händelse i kampen om partiets presidentkandidatur, där både Haley och Floridaguvernören Ron DeSantis tampas om andraplatsen bakom expresident Donald Trump. Trump har åtnjutit betydande stöd från Republikanernas väljare, och enligt oberoende Real Clear Politics vill hela 62 procent av partiets anhängare se Trump som presidentkandidat.

Trots starkt stöd för Trump, så fortsätter Haley att driva sin kampanj och har även fått positiv uppmärksamhet från vissa republikanska strateger och opinionsexperter. Frågan är om det stöd hon har fått från Kochfamiljen verkligen kan göra skillnad i kampen om partiets presidentkandidatur och om det kan minska Trumps jätteledning.