Varnar för kommande ”megatorka” i Europa



Turister använder paraplyn för att skydda sig mot solen när de köar till Pantheon i Rom under sommarens värmebölja. Bild från juli. Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Torka och värmeböljor förväntas bli vanligt i Europa redan närmsta decennierna, enligt en ny studie. Forskarna har undersökt hur sannolikt det är att Europa får perioder av extrem torka och värmeböljor av en magnitud som tidigare ansetts vara nästan omöjliga.

Enligt studien som genomförts av forskare vid bland annat Max Planck-institutet för meteorologi i Tyskland, förväntas dessa extrema väderhändelser börja dyka upp redan de närmsta decennierna. Forskarna har låtit en klimatmodell göra över hundra simuleringar för att beräkna hur ofta sådana extrema väderhändelser väntas drabba Europa i framtiden.

Enligt studien är hetta och torka som tidigare varit nästintill otänkbar för 20 år sedan mer sannolik redan från 2030. Risken för att perioder av extrem värme och torka kan inträffa flera år i rad ökar under perioden 2050–2074. Studien pekar även på risken för ”megatorka” fem år i rad.

Forskarna varnar för att sådana perioder av utbredd torka och kraftiga värmeböljor kan påverka människors hälsa, jordbruk och skogar. I själva verket pekar studien på ökad risk för skördar redan nu, samt fara för människors hälsa.

Även om människans användning av fossila bränslen är den huvudsakliga orsaken till att värmeböljorna blir fler och längre, har forskarna också undersökt hur naturliga variationer i Nordatlanten påverkar Europas klimat. Studien visar att varmare havsvatten kan förstärka värmeböljor över land.

Kunskapen skulle eventuellt kunna användas för att förutspå när värmeböljorna slår till, men enligt Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, är det en bit kvar tills man når dit.

Studien publiceras i tidskriften Communications Earth and Environment.