Bekymmer om beroende ökar hos personer med ångest


Trots skarpa rekommendationer om att viss vård inte bör ges fortsätter vårdgivare att använda flera av behandlingarna, enligt Socialstyrelsen. Arkivbild.
Trots skarpa rekommendationer om att viss vård inte bör ges fortsätter vårdgivare att använda flera av behandlingarna, enligt Socialstyrelsen. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Behandlingar som inte gör nytta eller som till och med kan vara skadliga för patienterna används fortfarande inom vården. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny utvärdering av hur rekommendationerna i de nationella riktlinjerna följs.

Ett av de områden som myndigheten har undersökt är vård vid depression och ångestsyndrom. Där visar det sig att behandling med lugnande läkemedel inom gruppen bensodiazepiner – som innebär mycket stor risk för beroende – fortfarande ges av en tredjedel av vårdgivarna.

”Drygt 4 000 patienter med ångestsyndrom behandlades 2021 med bensodiazepiner, vilket visar vikten av att fortsätta arbetet med att fasa ut behandlingen”, säger Christina Broman, projektledare för utvärderingen i ett pressmeddelande.

Familjeterapi vid lindrig till medelsvår depression ska inte heller användas, enligt rekommendationerna, men trots det används behandlingen av 37 procent av vårdgivarna som undersökts. Behandling av depression med ljusterapi, som inte heller bör ges, har vårdgivarna i de flesta av regionerna slutat med.