Nya EU-regler ger A-traktorn en boostA-traktorn blir snabbare när nya EU-regler ska hjälpa den att överleva – men med hårdare krav.

Framtiden för A-traktorer ser ut att förändras med nya EU-regler som ska göra dem snabbare och mer effektiva. Enligt de nya reglerna ska förare av A-traktorer vara minst 16 år och inneha ett B1-körkort för att kunna köra vanliga bilar som väger max 2 500 kilo och kan nå en hastighet på upp till 45 kilometer i timmen. De nya kraven innebär också att det kommer att krävas ett ordentligt förarprov för att bevisa att man kan köra A-traktorn, inte bara i teorin.

Även om EU-ländernas transportministrar har enats om den nya uppgörelsen, förväntas det ta flera år innan de nya reglerna träder i kraft. EU-parlamentet måste också komma fram till sin syn på saken och det kommer att krävas kompromissförhandlingar innan medlemsländerna kan införa de nya reglerna.

I Finland har det också funnits intresse av att införa den svenska modellen för A-traktorer på sina vägar. De nya reglerna öppnar även för möjligheten att ”exportera” A-traktorsystemet till Finland.

Förutom de nya reglerna för A-traktorer inkluderar de uppdaterade körkortsreglerna även möjligheten för digitala körkort, obligatorisk prövotid och gemensamma regler för krav på hälsointyg. Sverige har varit emot obligatorisk läkarundersökning varje gång man förnyar sitt körkort, och har lyckats undanröja detta förslag.

Det lär dröja ett tag innan de nya reglerna blir verklighet, men förhoppningsvis kommer de att bidra till ökad säkerhet och effektivitet för förare av A-traktorer.