Oljeshejk i blåsväder – liknar DraculaSultan al-Jaber leder klimattoppmötet i Dubai och tar mycket kritik för sin roll som ordförande för mötet. Han är även chef för Förenade arabemiratens statliga oljebolag Adnoc och kritiker ser det som problematiskt att låta någon som tjänar pengar på fossila bränslen vara ansvarig för att försöka nå fram till klimatavtal. Kritiken har beskrivits som att greve Dracula skulle chefa över blodbanken.

Eftersom Al-Jaber är en framträdande person inom oljeindustrin men också ordförande för Masdar som satsar på förnybar energi, menar han själv att han är rätt person att driva förändring inom industrin. Han har också uttalat sig om att en utfasning av fossila bränslen inte är nödvändigt för att nå klimatmålen, vilket har väckt starka reaktioner.

Kritikerna menar att hans ledarskap underminerar förtroendet för klimatmötet och det finns starka intressekonflikter i hans dubbla roller.

Trots det har mötet fått en bra start genom att ge grönt ljus för en fond för ersättning för skador och förluster i klimatförändringens spår. Detta har stärkt ordförandeskapets kort och givit en bra inledning på förhandlingarna.

Men framtiden för fossila bränslen är fortfarande en brännande fråga och det är osäkert om mötet kommer kunna enas kring utfasning eller nedfasning av dessa bränslen, då länder som Irak, Saudiarabien och Ryssland håller emot. Olja och gas står för 30 procent av Förenade arabemiratens BNP, vilket ytterligare komplicerar frågan.

Sammanfattningsvis framgår det att Al-Jabers ledarskap kommer att bli avgörande för klimatmötets resultat när det gäller framtiden för fossila bränslen.