Zelenskyjs mardrömsdygn – när Putin tittade på svampmolnUppdaterad 00.42 | Publicerad 00.34

Ändrade omständigheter hotar Ukrainas försvar

På en svår måndag för Ukraina, hotas landets försvar av ekonomiska bekymmer och interna konflikter. President Volodymyr Zelenskyj kämpar med bristen på pengar och konflikter med sin militära ledning och borgmästaren i Kiev. Samtidigt börjar västliga diplomater ifrågasätta om Ukraina borde överväga förhandlingar med Ryssland istället för att fortsätta kriget.

Vita huset varnar för att USA snart inte kommer ha resurser att skicka mer vapen till Ukraina om inte kongressen beslutar om ett nytt stödpaket snart. Den nya talman i representanthuset, Mike Johnson, anklagar Biden och Demokraterna för att inte ha gjort tillräckligt för att få stöd från Republikanerna.

Samtidigt utvecklas maktkampen i Ukraina, med presidenten som fryser ut sin överbefälhavare och kommunicerar direkt med sina favoritbefäl istället. Därutöver växer spänningarna mellan Zelenskyj och Kievs borgmästare, Vitali Klitschko. Klitschko kritiserar presidentens sätt att styra landet och uttrycker tvivel om Ukrainas förmåga att besegra Ryssland.

På västsidan ökar tvivlen på Ukrainas förmåga att vinna kriget, vilket leder till diskussioner om att sätta press på Kiev att sätta sig ner och förhandla med Ryssland.

Medan Ukraina kämpar, verkade Rysslands president Vladimir Putin ha en bättre dag. Han svor in nya ambassadörer och uttryckte besvikelse över de dåliga relationerna med väst. Han tog också upp den ”obefintliga kommunikationen med Stockholm” och besökte en utställning som hyllade Ryska framgångar.

Putin avslutade dagen med en rundvandring på en utställning dedikerad till ryska bedrifter och kärnvapen. Han tittade på ett svampmoln genom ett fönster, men valde inte att trycka på avfyrningsknappen för en kärnvapenattack.

Sammanfattningsvis verkar Ukraina i trångmål medan Ryssland fortsätter att visa sin styrka.