Uppdaterad 04.52 | Publicerad 04.50
Under november drabbades Brasilien av en extrem värmebölja och skogsbränder. Bilden är från delstaten Mato Grosso.
Årets november har visat sig vara den varmaste som hittills har uppmätts i världen. Månadens ”extraordinära temperaturer” gör att det nu är klart att 2023 kommer att bli det varmaste året som hittills har registrerats enligt EU:s klimattjänst Copernicus.
Representanter för världens länder är för närvarande i Dubai för att delta i klimatmötet COP28, där de försöker enas om åtgärder för att bromsa den globala uppvärmningen som huvudsakligen beror på människans förbränning av fossila bränslen som olja, kol och gas. Trots detta fortsätter utsläppen att öka, och flera rapporter visar på vikten av att agera snabbt för att undvika de mest förödande effekterna av klimatförändringen.
Enligt Carlo Buontempo, chef för EU:s klimatförändringstjänst Copernicus, kommer extrema väderhändelser som torka och värmeböljor att bli allt värre i takt med ökande utsläpp och stigande temperaturer.
Årets november har inneburit flera globala temperaturrekord, och sex månader har varit rekordvarma. Sommarperioden juni-augusti och höstsäsongen september-november har också varit rekordvarma enligt Copernicus data.
FN:s klimattoppmöten, COP, hålls på olika platser varje år. COP28 äger rum i Dubai i Förenade Arabemiraten från 30 november till 12 december. Målet är att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid genom minskade utsläpp av växthusgaser.
I samband med COP28 avslutas den första globala översynen (”global stocktake”) av ländernas insatser och åtaganden i förhållande till Parisavtalets mål. Det visar att de globala utsläppen inte ligger i linje med vad som krävs för att leva upp till Parisavtalet, och fortsätter att öka.窶ィ