Googles nya AI ska överträffa Chat GPT i prestandaUppdaterad 10.15 | Publicerad 10.12

Google släpper sin nya AI-modell Gemini. Enligt företaget ska den överträffa Chat GPT i de flesta tester och kan utföra uppdrag som tidigare botar inte kunnat göra.

– Det här markerar början på Gemini-eran, säger vd:n Sundar Pichai.

Google lanserade sin nya AI-modell Gemini under onsdagen. Det är en uppdaterad version av den tidigare chatboten Google Bard och ska enligt företaget utmana Open AI:s Chat GPT. Vd:n Sundar Pichai har beskrivit släppet som en ny era för AI.

Enligt Google har boten slagit Chat GPT-4 på flera avgörande områden. Enligt Pichai är den till exempel bättre på att summera nyhetsartiklar och andra texter. AI-modellen ska ha slagit Chat GPT-4 i 30 av 32 tester och är bland annat bättre på att förstå bilder, klara av ”avancerade resonemang” och ”tänka mer varsamt” när den svarar på frågor.

Googles nya AI-modell finns i tre versioner: Ultra, Pro och Nano. Enligt företaget är Ultra, den mest avancerade, bättre än mänskliga experter på flera områden, enligt rapporter från The Guardian. I en video visas hur Ultra kan förstå en students handskrivna fysikläxa och ge tips på hur man kan lösa hemuppgiften genom att visa ekvationer.

I en annan video visas Pro analysera en teckning av en anka och svara rätt på vilken film en person imiterar i en amatörvideo. Samtidigt finns det fortfarande vissa problem med ”hallucinationer”, det vill säga falska svar. Pro och Nano släpps i 170 länder, inklusive USA. Uppdateringen kommer dock inte släppas i Storbritannien och EU innan Google fått klartecken från myndigheter. Ultra släpps först nästa år eftersom säkerhetstester av modellen fortfarande pågår.

Samtidigt kommer OpenAI med en ny version av Chat GPT nästa år. Den förväntas överträffa tidigare versioner, enligt vd:n Sam Altman.